Bongas

petak

Dobrýho dne kamarádi surfaři, dneska bych Vám chtěl představit surfařký spot na ostrově Gili Air. Bohužel si už nepamatuji, jak ho místní nazývají, ale myslím, že to znělo nějak jako Bongas Point. Říkejme mu tedy Bongas Point, ostatně bong je pro tento ostrov docela vystižný pojem.
Není to zrovna jeden z nejkonzistnějších spotů v Indonésii, ale pokud ho zastihnete když naděluje, stojí za to ho navštívit. K tomu, aby se zde vln začaly lámat je potřeba masivně obrovský jihozápadní swell, alespoň 8ft na Desert Pointu, příliv a pokud možno měsíc v úplňku, aby byl veliký rozdíl v přílivu a odlivu.
Když jsem se vydal na Gilli Air, věděl jsem o tomto spotu z vyprávění a tři ze tří kamarádů jej hodnotilo velice kladně. Neměl jsem moc nastudovanou předpověď a matematiku přílivu a odlivu a nebylo to ani tak kvůli surfování, ale spíše abych uspokojil touhy přítelkyně vidící se šnorchlovat s želvičkami a hlavně cestující na měsíc po vyzkoušení houbičkové shaku.
Na ostrově mi však nedalo a do surfové předpovědi jsem přece jen nahlédl a s vidinou pořádného swellu za několik dní nedalo ani moc práce mě přemluvit a zůstat na ostrově o pár dní déle než jsem předpokládal. Lenošení v hamacích, šnorchlování a houbičkové orgie není zas tak špatný a dá se pár dní vydržet, o to víc když si nakonec místo sladké houbičky na slavnostním dortu pořádně zasurfujete.
A povedlo se po dni želvička a houbička přišel den surf. Dle předpovědí mělo být na Desert pointu 9ft. Bongas point se začal zalévat vodou a začali se dělat vlnky. Z dálky to nevypadalo moc slavně, ani se mi nechtělo vystrčit zadek z hamaku.
Vzpomněl jsem si však na vyprávění místních lokálů a jejich ódu na zdejší barelící se vlny a vypádloval na line-up. Bylo zrovna mezi přílivem a odlivem, voda se bude brzy nalévat, vlny měli cca 2-3ft a na spotu se již sjížděli dva místní borci.
Tato vlna je opravdu nezapomenutelná, zpočátku byla extrémně mělká a mohli jste si prohlednout korálový útes, který byl rozházen nerovnoměrně pod Vámi. Při každém nedokončení vlny hrozilo nebezpečí zaparkování zadnice na korál. Naštěstí ačkoliv vypadala vlna nejezditelně, jako kdyby se měla každou chvíli zavřít, nestávalo se to často, většinou nechávala vždy otevřená vrátka nebo spíš je před Vámi z nenadaní otevřela, aby jste mohli vlnu dokončit.
Surfoval jsem ji přes pět hodin a k mému překvapení s přílivem se vlna stávala čím dal tím víc příkrá a rozjela se barelová hitparáda. Vlny se zvedaly na 3ft, největší sety měly kolem 4ft a na těchto vlnách chodil jeden barel za druhým, který vypadal zezačátku trochu nemožně, ale vždy končil dobře. Byla to radost, přestože swell byl malý, tahle vlna ukázala alespoň trochu, co v ní je. Příště až pojedu okolo, naplánuji cestu trochu více: Místní říkali veliký příliv odliv a nejlepší většinou v dubnu a květnu a samozřejmě veliký swell.

Bohužel nemám žádné surfové fotky, protože čas kdy zrovna byly jsme strávil ve vodě, alespoň několik želvinových.
Spot se nachází naproti po pravé ruce od hotelu Gili Indah, kde je také dobré ubytování. Tento spot stojí za to i když je hodně nestalý, jinak se dá na ostrově šnorchlovat, chodit dokola popíjet drinky a pojídat houbičkové co se dá….

No votes yet

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.